
Peste din Marea Neagra
Hamsiile, șprotul, stavrizii, guvizii, chefalul - iar pentru cei mai cu dare de mână, calcanul - sunt printre cei mai cunoscuți pești din Marea Neagră. Exceptăm de aici toți sturionii a căror prohibiție la pescuit a fost prelungită iarăși, pentru a evita extincția speciilor native.
Din aceeași categorie importantă prin care încă nu periclităm fauna acvatică enumerăm lavracul sau bibanul de mare european sau lup de mare. Un alt pește delicios este pălămida sau tonul de Marea Neagră, cu o carne asemănătoare fratelui său mult mai cunoscut la nivel mondial. Se pot scoate patru fileuri delicioase, mai ales dacă nu este gătit foarte mult.
Din familia extinsă a calcanului - fără să detaliem prea mult și cu scuzele de rigoare către specialiștii care ne-ar putea contrazice invocând diferențe majore de specii - mai găsim în piață cambulă și solă. Sunt pești cu o carne fină, care necesită aptitudini avansate de gătit.
Lufarul sau cenacopul este o specie vulnerabilă, gustoasă, și reprezintă un trofeu important pentru pescarii de pe digurile din Constanța sau Agigea.